Méz

Mezőcsát
Értékelés: Még nincs értékelés
Leírás

Cím:3450 Mezőcsát, Kolozsvári út 8.

Telefon:36-20/3180-214

Van virágméz, erdei méz, lépes méz, van csurgatott, pergetett, de a  „gyártási technológia „mindegyikénél ugyanaz a méhek begyűjtik az édes nektárt,  elraktározzák, mígnem cukor vegyületévé válik.. Vannak, akiknek kedvenc  csemegéjük a méz: ezt tömény állapotban egyenesen a kaptárból veszik ki a  viaszréteg alól. Tudni kell, hogy minden jó, tehát hamisítatlan méz ikrásodik.  A laikusok ezt gyakran hibának tartják, holott az így „fémjelzett” mézet csak  időnként fel kell melegíteni /40-50 fokra/ hogy ismét cseppfolyós legyen. Az  időben, jól megérlelt méz sosem romlik. A virágmézek általában világosnak, bár  más-más árnyalata van az akácméznek, az almaméznek, a hársméznek,a lóheréből a  bogáncsból és még számtalan virágból nyert méznek. Az erdei mézek sötét árnyalatúak,  ez alapanyagot a tűlevelű fák, a tölgy az útilapu és sok lombos fa adja a  méheknek. A virágméz 36 százalékban tartalmaz szőlőcukrot /glükózát/ és 39,7  százalékban gyümölcscukrot /fruktózát/, viszont az erdei méz hat különböző  cukrot tartalmaz, és ezen kívül még hét bizonytalan eredetű cukorfélét..
    A cukor közül a szőlőcukor a legértékesebb, mert a szervezetben  közvetlenül  gyorsan felszívódik. .  Nagyon jó hatással van a szívizom működésére, a májra, ahol állati eredetű  keményítő /glükogének/ formájában rakódik le és serkenti az ellenmérgek  termelését, amelyekkel a máj semlegesíti a szervezetbe került káros vagy  mérgező anyagokat.
    Minden élő szervezetnek elengedhetetlen szüksége van az un.  nyomelemekre és ásványi anyagokra. A mézben minden megvan, amire az embernek  szüksége van.
    Változatos mennyiségben sok vitamint is tartalma: a B vitaminok  mindegyikét, K vitamint /vérzéselállító/, valamivel kevesebb C vitamint,  továbbá olyan fontos anyagokat, mint amilyen pl. A PP faktor /értágító, javítja  a szövetek oxigénellátását/ Kalóriaértékét, tápanyagok szempontjából a méz több  mint 70, az ember számára fontos anyagot tartalmaz. Különösen fontos, hogy a  gyerekek rendszeresen fogyasszák a növekedést serkentő anyaga miatt is.  Rendkívül jótékony hatással van az ember  szervezetére. A felnőtt ember számára a legmegfelelőbb napi adag 100, de  legtöbb 200 g  arányosan elosztva: reggel 30-60g, a nap folyamán 40-80 g, este 30-60g, két órával  étkezés előtt, három órával étkezés után. A gyerekek napi adagja körülbelül  30g. Több nem ajánlatos, mert a szénhidrátok felhalmozódásához vezetne, aminek  káros következményei lehetne. Azt mindenki tudja, hogy megfázáskor, köhögéskor  mézet kell a teába tenni, de az már kevésbé közismert, hogy éppen ilyen  gyógyító hatással van számos más bajra:   a felső légutak megbetegedéseire, a tüdő a szív, a gyomor, a bél, a máj,  a vese, az idegrendszer, a bőr megbetegedésére és a legújabb tudományos és  klinikai kutatások, tapasztalatok szerint a sugárártalomra is. Előfordulhat  túlérzékenység is a mézzel szemben, ilyenkor a mézet ételekbe különböző  élelmiszerekbe vegyítve kell fogyasztani.
    A mézet a kozmetikai ipar is felfedezte, sok készítményének arcápoló  szappanok, krémek, arctejek stb. – alapanyagához mézet is ad.

Vélemények

Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.