Elérhetőségeink

E-mail:

bese.t.egyesulet@gmail.com

Cím: 3463, Négyes, István király u. 25

Tel: 06/20-991-5358

Adószám: 19211514-1-05

 

 

Látogatók száma

606592
Ma:
Ebben a hónapban:
Összesen:
127
4963
606592

Miért jó egy bevásárlóközösséghez tartozni? (2.rész)

 

Az előző részben arról írtam, hogy mi is az a bevásárlóközösség, most arra térnék ki, hogy miért jó vagy "rossz" egy bevásárlóközösséghez csatlakozni, akár termelőként akár vásárlóként. Így mindenki könnyebben eldöntheti, hogy személy szerint neki megéri vagy marad inkább a megszokott vásárlási módszereknél.

Bővebben...

Őshonos baromfifajtáink bemutatása 1. : A kendermagos tyúkok

Sokakban él egyfajta romantikus emlék a nagymama nagy kendermagos kakasáról, illetve a kis fekete csibékről, ahogy a kotlós hívogatja őket. De vajon ma is megtalálható az udvarokban a kendermagos magyar parlagi tyúk? Ma is olyan szép és hasznos?

Bővebben...

I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál

November 7-én rendezzük meg Mezőkeresztes Város Önkormányzatával együttműködve az
I. Mezőségi Gyümölcsfesztivált!

Bővebben...

Jobb a kecsketej, mint a tehéntej?

A legtöbben szeretjük a tejet. Reggelire magában, vagy kakaónak, esetleg kávéba szinte mindenki fogyasztja. De vajon hányan ittatok már kecsketejet? Más mint a tehéntej? Egy érdekes összehasonlítást olvashattok egyik gazdálkodó tagunk, Martonosi Júlia tollából:

Bővebben...

II. Négyesi Paradicsom fajtabemutató

Szeptember 13-án szervezte meg Egyesületünk a II. Négyesi Paradicsom Fajtabemutatót. Az esemény helyszínéül a bemutatókert szolgált, ahol az általunk begyűjtött tájfajta vetőmagokat tartjuk fenn.

Bővebben...

Bemutatkoznak a kertjeink- 1.rész

Nyitott kert. Mit is jelent nekünk ez a kifejezés? A programban résztvevő családok többsége hosszú évek óta gazdálkodik kicsiben, háztájiban. Bár többnyire mindegyik kert az önellátást szolgálja, mégis van egy-egy zöldség vagy háziállat fajta, amelyben az a család kiemelkedő.

Bővebben...

Minden kertészkedőnek kötelező olvasmány: Magfogási Praktikum

A Magház Közösségi Hálózat a Mezőgazdasági Sokféleségért egy néhány éve elindult kezdeményezés, amelynek célja a mezőgazdasági sokféleség (agrobiodiverzitás) megőrzése és népszerűsítése.

Bővebben...

Háztáji tapasztalatok a hazai burgonyafajtákról

Ahogy az előző részben ígértük, most az egyik négyesi család burgonyatermesztési tapasztalatait adjuk kézre. A 2014-es év időjárása és annak hatásai több okból is kiemelkedett az elmúlt évek közül. Az egyik ilyen jellemző a nyári esők következtében kezelhetetlenül elburjánzott fitoftóra vagy más néven burgonyavész.

Bővebben...

Székelygyümölcs Fesztivál

A cikk a helyigyumolcs.blog.hu -n ismegjelent.

A hétvégén Székelyudvarhelyen jártunk a VII. Székelygyümölcs Fesztiválon. Évek óta készülünk rá, hogy elmegyünk, idén szerencsére összejött. Elsősorban azért volt érdekes számunkra, mert maga a Fesztivál és a főszervező Civitas Alapítvány munkája példaértékű és kiemelkedően színvonalas a helyi fesztiválok között. S, hogy mit is értek ezen?

Bővebben...

"Véres szombat"

A közösségi feldolgozásunk újabb eseményeként 2015. január 31-én, szombaton húst állítunk elő a konyháink számára. Várunk mindenkit, akit érdekelnek a kakas, kacsa és liba feldolgozás fortélyai, vagy csak szívesen elbeszélgetne az őshonos baromfifajták előnyeiről és hátrányairól. A helyszín Négyesen lesz, előzetesen jelentkezni, valamint bővebb információt kérni a bese.t.egyesulet(kukac)gmail.com címen vagy az egyesület telefonszámán (06-20-9915358) lehet.

 

Bővebben...

Cseresznyebefőzés tartósítószer nélkül

Praktikus recept, hogyan lehet könnyen, gyorsan tartósítószer nélkül cseresznyét befőzni. Vagy meggyet. Vagy barackot. Mindenkinek a fantáziájára bízva.

Írta: Martonosi Júlia

Bővebben...

Tájfajtákról röviden

Kedves barátunk, Czúcz Judit tavaly írt egy nagyon jó és hasznos összefoglaló cikket a tájfajtákról a Magyar Természetvédők Szövetségének blogján. Bemásolom ide remélve, hogy így több emberhez jut el. Annyit fűznék még hozzá, hogy akit érdekelnek a tájfajták mindenképpen látogasson el a Magház honlapjára (www.maghaz.hu)!

Bővebben...

Kotlós kisokos

Hogy ismered fel ha kotlik a tyúk? Mit kell tenni miközben ül a tojásokon? Mit csinálj a kiscsirkékkel? Mit tegyél, ha nem akarod, hogy elüljön a tyúk?

Ezekre a kérdésekre ad praktikus információkat Martonosi Juli, aki már lassan 4 éve gazdálkodik Négyesen, és közben folyamatosan kísérletezik, gyűjti a régi és új tapasztalatokat, ötleteket.

Bővebben...

Közösségek felé - 2. rész

Mint ahogy az előző részből is láthattátok, nagyon elgondolkoztatott Vágvölgyi Gusztáv és Szép Éva tanulmánya a hazai fenntarthatósági közösségekről. Elsősorban azért, mert úgy érzem, hogy a jelenlegi társadalmi minta annyira fenntarthatatlan, hogy inkább előbb, mint utóbb szétesik, átalakul és csak és kizárólag összefogással lehet ezen túllépni.

Bővebben...

Közösségi gazdálkodás: folytatjuk...

Hogyan folytatódik a program?

A helyi fajták gyűjtését mindenképpen folytatjuk, hiszen reménykedünk abban, hogy akad még olyan kiskert, ahol ugyanannak a paradicsomfajtának a magját vetik újra minden évben, ahol a összegyűjtik a szárazbabot, majd tavasszal elültetik a szebbeket. Tudjuk, hogy sokszor azok nincsenek tisztában ennek a tevékenységnek a jelentőségével, akik évről évre így gazdálkodnak és szelektálják ezzel ki a tájhoz leginkább alkalmazkodott zöldségeket.

Bővebben...

Közösségek felé

Bár a sok tenni- és szervezni való miatt a blogírásra eddig nem volt annyi időm, mint amennyit szerettem volna, most igyekszem bepótolni az elmaradásom. Amiről mindenképpen szerettem volna most írni, az egy témába vágó hazai kutatás, helyesebben a kutatás zárótanulmánya, amit az Inspi-ráció Egyesület végzett.

Bővebben...

Közösségi gazdálkodás: egy év tapasztalatai

Mit is csináltunk az elmúlt évben?

Beszámoló az elmúlt egy év tapasztalatairól

Bővebben...

Paradicsom fajtakóstolás

  Vasárnap paradicsomkóstolót tartottunk Négyesen. Bár ez az év nem kedvezett a paradicsomnak (az esős nyár miatt több volt a betegség és nem tudtak rendesen beérni a paradicsomok sem), mégis több, mint húsz különböző fajta paradicsom került az asztalra.

Bővebben...

Tájfajtamentés és közösségi gazdálkodás a Bese Természetvédelmi Egyesületnél

Egy évvel ezelőtt indult el a biodiverzitás növelésre épülő közösségi gazdálkodási programunk Dél-Borsodban. Bár most a Svájci-Magyar Civil Alap által támogatott időszak véget ér, a program folytatódik tovább.

Bővebben...

Paradicsom fajtakóstolás és befőzés

Szeptember 7-én vasárnap délután, az idén termett paradicsomokból fajtakóstolást és közös(ségi) befőzést tartunk Négyesen.

Bővebben...