Mindennapi vidéki problémák...

Mit egyek, mit adjak enni a gyereknek, ami olcsó, de egészséges? Van értelme itthon küzdeni, vagy menjek Pestre/külföldre dolgozni, távol a családomtól, mert esélytelen, hogy bármi olyanból megéljek itt, amit szeretek csinálni? Minek szenvedjek a kerttel, ha a boltban olcsón meg tudom venni? Ki sem kel rendesen a mag, amit a mezőgazdasági boltban vettem, ha meg igen, akkor elszárad a nyári aszályban, van így értelme bármit is termelni?

Ismerősek ezek a problémák? Nekünk is!

Csak mi úgy gondoljuk, hogy mindezek ellenére van értelme vidéken maradni! Ne várjuk a sült galambot, hanem neveljük fel és süssük meg! Közösen kell tennünk azért, hogy egy virágzó közösségben éljünk, ne várjuk fentről a megoldást!

A Svájci- Magyar Civil Alaptól a Bese Egyesület támogatást nyert, egy biodiverzitás növelésre építő közösségi gazdálkodás elindítására Dél-Borsodban. A programunk célja egy közösségi mezőgazdálkodáson alapuló mintaprogram kidolgozása és elindítása (kezdetben 5 helyi családdal), amely rövid és hosszú távon választ próbál adni a helyi problémákra.

Céljainkat, amelyet az egy éves program során el szeretnénk érni, vagy legalábbis meg szeretnénk alapozni, külön bejegyzésekben ismertetjük, azért, hogy kellően kifejtve és megindokolva gondolatébresztőként szolgáljon mindenkinek, de különösen az „internetet használó dél-borsodiaknak”. De nagyon örülnénk, ha ez a szűk csoport hétköznapi beszélgetései során megemlítené az „internetet nem használó dél-borsodiaknak” is, hogy mi a véleménye a programról. Szerintetek összefogással lehet-e változtatni, megoldást találni a problémákra?

Hamarosan folytatjuk a célokkal...

A program a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok támogatásával valósulhat meg.