Paradicsom fajtakóstolás

Vasárnap paradicsomkóstolót tartottunk Négyesen. Bár ez az év nem kedvezett a paradicsomnak (az esős nyár miatt több volt a betegség és nem tudtak rendesen beérni a paradicsomok sem), mégis több, mint húsz különböző fajta paradicsom került az asztalra.

Frissen sütött házi zsíros kenyérrel kóstoltuk végig a különböző fajtákat, mindenki megtalálhatta a maga kedvencét a kicsi sárga, nagy sárga, kicsi piros, nagy piros, rózsaszín, hosszú és rövid, csíkos és szeplős, húsos és lédús paradicsomok közül. Este ezekből finom, tartósítószer nélküli paradicsomlé készült. A kóstolás közben, titkos zsebekből, több, mint 10 fajta (!!!) burgonya is előkerült (a fotón jól látszik, az asztal szélén sorakoznak), legközelebb azokat is megfőzzük...

Nagyon örülünk neki, hogy ilyen sikeres volt ez az alkalom. Nem csak azért, mert a rövid szervezési idő ellenére 18-an összegyűltünk, hanem azért is, mert bár a piacon ma nagyjából 3 fajta paradicsom kapható, nekünk mégis van miből választanunk. Csak meg kell találni azokat az embereket, akik ezeket a fajtákat hajlandóak megtermelni (másként mondva: szenvedélyük, hogy régi, hagyományos és különleges fajtákat ültessenek).

Különösen olyan (városi) embereknek érdemes elgondolkodnia ezen, akik kis kertjükben, vagy erkélyen egy-két tő paradicsomot ültetnek. Miért a gazdaboltokban kapható, maximum 10 fajta mag közül választanak (beleértve az F1-es hibrideket és a manapság divatossá váló sárga körte alakú, vagy piros balkon fajtákat), amikor több száz, sőt ezer fajta paradicsom létezik?

Egyesületünk azért szervez fajtakóstolókat és hozunk létre egy térségi magbankot, hogy legyen hol megkóstolni és kiválasztani a nekünk tetsző fajtákat. És nem csak paradicsomból!

További képeket az eseményről a Facebook oldalunkon találhattok:

A program a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok támogatásával valósulhat meg.