Bemutatkoznak a kertjeink- 1.rész

Nyitott kert. Mit is jelent nekünk ez a kifejezés? A programban résztvevő családok többsége hosszú évek óta gazdálkodik kicsiben, háztájiban. Bár többnyire mindegyik kert az önellátást szolgálja, mégis van egy-egy zöldség vagy háziállat fajta, amelyben az a család kiemelkedő.

Más fajtákkal viszont mi is csak kísérletezünk, ismerkedünk. A nyitott kertjeink arra szolgálnak, hogy példát, segítséget és iránymutatást nyújtsunk azok számára, akik most fognak bele a háztáji gazdálkodásba, vagy újabb fajokkal, fajtákkal egészítenék ki a meglévőket. Az érdeklődők e-mailes elérhetőségünkön (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ) is feltehetik a kérdéseiket, de előzetes bejelentkezés után a kertek látogathatók. Szívesen fogadunk önkénteseket, akik aktív munkával tanulják meg a gazdálkodás illetve a termények feldolgozásának fortélyait.

Az első bejegyzésben az egyik négyesi család mutatja be a kertjét. Az ő erősségük a burgonya, több hazai fajtát is kipróbáltak már, a tapasztalataikat és véleményüket a krumplifajtákról a következő részben ismertetik. A kert művelésén túl háziállatokat is tartanak: magyar tarka szarvasmarhát, kecskéket, juhokat illetve őshonos baromfifajtákat.

"Veteményesünk 820 négyzetméteres, Négyesen a Dózsa György utcában található. Kiváló minőségű feketeföld, itt-ott agyagfoltokkal tarkítva. Kelet-nyugati tájolású, dél felől a kert egy részét a szomszédos lakóépület védi a széltől és a tűző napsütéstől. Öntözni csak szükség esetén szoktunk, saját kerti ásott kutunkból. Azokat a zöldségfajtákat termesztjük benne, amit a családunk vagy a haszonállataink elfogyasztanak.

• petrezselyem
  • paszternák
  • sárgarépa
  • francia retek
  • vöröshagyma
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • mák
  • bab
  • saláta-félék
  • tökfélék
  • kukorica
  • burgonya
  • zöldborsó
  • karalábé
  • paradicsom
  • paprika
  • uborka
  • marharépa

A pályázat évében (2014.) a térségre jellemző problémák sajnos nálunk is jelentkeztek. Ilyen két gond volt, hogy többszöri újravetés ellenére sem termett meg a petrezselyem és a bab.

A vetemény gondozása során az ökológiai gazdálkodás irányelveit követjük, így nem használunk vegyszereket, ültetéskor pedig odafigyelünk a növénytársítási szabályokra.

A hozzánk ellátogatókat a hét minden napján, előzetes bejelentkezés után szeretettel látjuk, tapasztalatainkat, érdekesebb vetőmagjainkat szívesen megosztjuk az érdeklődőknek.

Gyümölcsfák élősködőivel szembeni védekezésben szakmai segítséget is tudunk nyújtani."

A program a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával, Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok támogatásával valósulhat meg.