Elérhetőségeink

E-mail:

bese.t.egyesulet@gmail.com

Cím: 3463, Négyes, István király u. 25

Tel: 06/20-991-5358

Adószám: 19211514-1-05

 

 

Látogatók száma

01643
Ma:
Ebben a hónapban:
Összesen:
213
213
1643

Jobb a kecsketej, mint a tehéntej?

A legtöbben szeretjük a tejet. Reggelire magában, vagy kakaónak, esetleg kávéba szinte mindenki fogyasztja. De vajon hányan ittatok már kecsketejet? Más mint a tehéntej? Egy érdekes összehasonlítást olvashattok egyik gazdálkodó tagunk, Martonosi Júlia tollából:

 

"Kecsketartóként (és most már tehéntartóként is) a hozzánk látogatók egyik leggyakoribb kérdése a „Jobb a kecsketej, mint a tehéntej?”

 

A kérdés jogos és kiváló! Hasonlítsuk csak össze őket:

 

Tehéntej

 

Előnye: A tejszín külön beavatkozás nélkül is különválik a tejtől, így könnyen vaj készíthető belőle. A tehén méreténél fogva nagyobb mennyiségű tejet ad, így egyetlen állat egyszerre több ember tej-igényét tudja kielégíteni. A kecsketejhez képest nagyságrendekkel magasabb a B12 és a D vitamin tartalma.

 

Hátránya: Tekintve, hogy a benne lévő zsírmolekulák nagyobbak, nehezebb is megemészteni. Egy átlagos szervezetnek körülbelül 2 órára van ehhez szüksége. Kecsketej esetén ez mindössze 30 perc. A gyermekkori allergiák egyik leggyakoribb kiváltó oka a tehéntej, de az allergiások egy része ugyanakkor probléma nélkül fogyasztja a kecsketejet.

 

Kecsketej

 

Előnye: A kisebb méretű zsírmolekulák elősegítik a könnyű emészthetőséget. A tehéntejhez képest kevesebb laktózt tartalmaz, mely a laktóz-érzékenyeknek jó hír. A kecsketej enyhén lúgos, míg a tehéntej enyhén savas kémhatású. Ha a tej szárazanyagát, zsírtartalmát nézzük, a kecsketej áll a legközelebb az emberi anyatej szerkezetéhez.

 

Hátránya: Egy tehénhez képest egy kecske jóval kisebb, így nyilván kevesebb tejet is ad. Sok ember nem szereti az ízét, mivel hazánkban hétköznapi fogyasztása kevésbé elterjedt a tehéntejhez képest. Ha pedig nem ízlik, az bizony jelentős hátrány egy ilyen „versenyben” :)

 

Akkor hát melyik a jobb?

 

Őszintén szólva: fogalmam sincs! Egyéni ízlés kérdése. Termelői oldalról nézve kecskét tartani olcsóbb, és fejni is könnyebb, mint a tehenet. Régebben a tüdőszanatóriumokban mindig tartottak kecskét is, a kezelés része volt a tejük fogyasztása. Aki szereti a házi készítésű vajat, annak viszont a tehén lesz a legjobb barátja, mivel a kecsketejből csak gépi úton (tejszeparátorral) lehet különválasztani a tejzsírt a tej többi részétől. A kérdést tehát nem lehet egyértelműen eldönteni, hiszen többféle szempont létezik, és mindegyiknél a másik a nyerő. És akkor még nem is beszéltünk a juhtej tulajdonságairól…

 

A fenti összehasonlítás természetesen nem teljes körű. Bárhogyan is választunk, - ha egyáltalán választunk a kettő közül – lehetőség szerint keressük a közelünkben élő helyi termelőket! Ismerjük meg őket, munkájukat, állataikat, kérdezzünk tőlük bátran, és fogyasszuk termékeiket mindannyiunk megelégedésére és egészségére!"