Tájfajtamentés és közösségi gazdálkodás a Bese Természetvédelmi Egyesületnél

Egy évvel ezelőtt indult el a biodiverzitás növelésre épülő közösségi gazdálkodási programunk Dél-Borsodban. Bár most a Svájci-Magyar Civil Alap által támogatott időszak véget ér, a program folytatódik tovább.

Miről szól a biodiverzitás növelésre épülő közösségi gazdálkodás?

Közismert tény, hogy a világon kb 3000 ehető növényfaj van, amiből jelenleg csupán 12 faj az, amit olyan mértékben termesztünk, hogy az emberiség ellátásának 80%-át fedezi. Ennek következményeként napjainkra drasztikusan lecsökkent a használt fajok száma. Nem is beszélve a paraszti gazdálkodás következtében kialakult helyi és tájfajtákról, amelyek mára szinte teljesen kiszorultak a termesztésből.

A programunk egyik célja az, hogy ezeken a folyamatokon változtassunk, és újra megjelenjenek a kertekben a térség éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodott fajták, amelyek sokszor ellenállóbbak és jobban teremnek nálunk, mint a boltban kapható standard fajták. Szeretnénk példát mutatni az itt élő embereknek, megmutatni, hogy nem kell félni a „nem bolti” magoktól. Ugyanez vonatkozik a háztáji állattartásra is. Az őshonos baromfiak kevesebb törődést igényelnek, mint a kényesebb fajták, és ha nincs túl nagy elvárásunk a mellhús méretét illetően, akkor messzemenően felül tudják múlni a modern fajtákat. A tevékenységeinket pedig egy kis közösségen belül végezzük. Célunk ezzel, hogy ösztönözzük az embereket a kisléptékű gazdálkodásra, akár önellátás céljából, akár keresetkiegészítő tevékenységként.

A következő bejegyzésekben összefoglaljuk a tapasztalatainkat, illetve ösztönzünk mindenkit arra, hogy csatlakozzon!