Közösségi gazdálkodás: folytatjuk...

Hogyan folytatódik a program?

A helyi fajták gyűjtését mindenképpen folytatjuk, hiszen reménykedünk abban, hogy akad még olyan kiskert, ahol ugyanannak a paradicsomfajtának a magját vetik újra minden évben, ahol a összegyűjtik a szárazbabot, majd tavasszal elültetik a szebbeket. Tudjuk, hogy sokszor azok nincsenek tisztában ennek a tevékenységnek a jelentőségével, akik évről évre így gazdálkodnak és szelektálják ezzel ki a tájhoz leginkább alkalmazkodott zöldségeket.

Az összegyűjtött fajtákból egy közösségi génbankot tartunk fenn. Ez azt jelenti, hogy az egyes fajtákat különböző családok tartják fenn legjobb tudásuk szerint, majd a magból/szaporítóanyagból juttatnak a többieknek is.

A gyümölcsfajták fenntartása része a Fenntartható Dél-Borsod programunknak (bővebb információ: helyigyumolcs.blog.hu), hosszútávon az a célunk, hogy újra megjelenjenek ezek a fajták a falusi udvarokon, valamint egyre többen használják újra a faluszéli „szőlőkben” lévő parcelláikat.

Az őshonos baromfiállományokat (magyar parlagi tyúkok közül a kendermagos és a fogolyszínű, valamint erdélyi kopasznyakú tyúk, emellett bronz- és rézpulyka és magyar fodrostollú lúd) fenntartjuk, és folyamatosan szelektálunk, hogy csak a legjobbak maradjanak tenyésztésben. Emellett a közösség tagjai tartanak még magyar óriás nyulat, magyar tarka teheneket, valamint tervezzük kárpáti borzderesek és cigája juhok tartását.

Miben lehet segíteni, hogyan lehet csatlakozni?

A programunk akkor lesz igazán sikeres, ha minél többen csatlakoznak, akár csak alkalomszerűen akár hosszútávon. Kertjeink ezért nyitott kertekként működnek, és előzetes bejelentkezés után bárkivel szívesen megosztjuk a tapasztalatainkat, akár a növényfajtákról, akár az állatokról legyen szó. Érdeklődés esetén önkénteseket is tudunk fogadni, akik néhány hét alatt beleláthatnak a háztáji gazdálkodás különböző területeibe, kipróbálhatják magukat a különböző kerti és házkörüli munkákba.

Várjuk olyan helyben, környéken élők jelentkezését, akiknek vannak még fenntartott fajtái, vagy több mint 10 éve (10 növényi generáció óta) saját magfogásból ültetnek újra egy-egy fajtát. Esetleg ismernek olyan embereket (nagyszülőket, szomszédokat stb), akik így kertészkednek, vagy a padláson, fiók mélyén találtak magokat.

Szívesen adunk kis mennyiségben magokat azoknak, akik kipróbálnák ezeket a helyi körülményekhez alkalmazkodott fajtákat, vagy mára elfeledett növényeket, esetleg olyan ehető fajokat amelyek eddig ismeretlenek voltak, viszont termesztésükkel változatosabbá tehetjük a mindennapi étkeinket. Aki komolyabban gondolja, részévé válhat a közösségi magbanknak, lehet ő egy-egy fajta felelőse.

Szívesen várunk minden érdeklődőt eseményeinkre. Tervezünk idénre paradicsom- és burgonyakóstolót és fajtabemutatót, valamint egy őszi gyümölcsfesztivált is szervezünk. Ezeket az eseményeket elsősorban a honlapunkon (www.beseegyesulet.hu) valamint a közösségi oldalakon hirdetjük.