Cseresznyebefőzés tartósítószer nélkül

Praktikus recept, hogyan lehet könnyen, gyorsan tartósítószer nélkül cseresznyét befőzni. Vagy meggyet. Vagy barackot. Mindenkinek a fantáziájára bízva.

Írta: Martonosi Júlia

1. A befőzni kívánt cseresznyét alaposan mossuk meg, majd a tisztára mosott üvegekbe „mérjük”/töltsük bele. Egy 720ml-es üvegbe átlagosan 45dkg cseresznye fér bele. Púposan készítsük bele az üvegekbe, mert főzéskor úgyis összeesik kicsit, nem fog kilógni belőle.

1. Egy 720ml-es (normál befőttes) üvegbe nagyjából 3dl cukros víz fér bele, de mivel elpárolog belőle a főzés közben, így kell egy kis ráhagyás is. 1 liter vízhez 25dkg cukor kell, bár ez fajtától és ízléstől is függ. (Nekünk germensdorfi jellegű cseresznyénk van, ami önmagában is édes és húsos, és közepesen édesszájúak vagyunk.) Így tehát ha például 10 üveg befőttet szeretnénk eltenni, akkor legalább 3liter vízre és 75dkg cukorra van szükség.

2. Oldjuk fel a cukrot a vízben, közben kevergessük, mert hamar leéghet a cukor az edény alján. Forraljuk fel az oldatot, majd a már forrásban lévő oldatba öntsük bele az első előkészített üvegnyi cseresznyét. A kifröccsenő vízzel igyekezzünk nem megégetni magunkat!

3. Közben egy edényben tegyünk fel némi vizet forrni. Ha felforrt a víz, tegyünk bele néhány befőttesüveg-tetőt, így biztosítva a csíramentességet, a tisztaságot. Minden tető kerüljön bele néhány percre, amikor szükség lesz rájuk, egyenesen a forrásban lévő vízből vegyük majd ki, villa segítségével.

1. Néhány percig hagyjuk, hogy az oldattal együtt forrjon a gyümölcs. Akkor lesz jó, ha már majdnem mindegyik szem kifakult.

2. Az edény mellé helyezett kistányérba tegyük bele a befőttesüveget, és kanalazzuk bele a cseresznyét. A kistányér azért jó, mert ha mellécsorog a lé, akkor sem csinál nagy koszt. Tegyünk a tányérba háztartási papírtörlőt is.

1. Az üveget igyekezzünk színültig rakni cseresznyével és töltsük fel a cukros oldattal. Óvatosan dolgozzunk, mert nagyon forró!

1. Az időközben felforrt tetők közül villával vegyünk ki egyet, és kesztyű segítségével tegyük rá a feltöltött befőttesüvegre, majd egy másik fogót használva húzzuk meg jól a tetőt. Az üveg értelemszerűen forró, nagyon vigyázzunk!

1. Az így elkészült befőttet tetejével lefelé állítsuk papírtörlőre tűzálló felületen, és hagyjuk kicsit kihűlni (csak kicsit!). Ez idő alatt észrevehetjük, ha esetleg nem jól zár a tető.

1. Öntsük a még mindig forrásban lévő oldatba a következő bekészített üveg cseresznyét, és kezdjük elölről a műveletet.

2. Az elkészült befőtteket még nagyon meleg állapotukban tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk ott kihűlni őket. A száraz dunszt azt jelenti, hogy alul-felül-körben alaposan bebugyoláljuk, betakargatjuk az üvegeket, minél több rétegben, hogy a lehető leghosszabb ideig melegek maradjanak és csak lassan hűljenek ki. Aki teheti, használjon dunnát, de itt is rétegesen takarjuk be először egy-két lepedőbe, és csak utána tegyük rá a takarót. Ez a kihűlés általában 2-3 napig tart. Ezután tegyük a kamrába, vagy bárhová, ahol a befőtteket tárolni szoktuk, készen állnak a fogyasztásra és az akár hosszú évekig tartó várakozásra.