II. Négyesi Paradicsom fajtabemutató

Szeptember 13-án szervezte meg Egyesületünk a II. Négyesi Paradicsom Fajtabemutatót. Az esemény helyszínéül a bemutatókert szolgált, ahol az általunk begyűjtött tájfajta vetőmagokat tartjuk fenn.

Azt kevesen tudják, de ez a kert a Növényi Diverzitás Központ mintakertjeként is regisztrálva van, hiszen az általuk összegyűjtött, a térségből származó zöldségfajtákat is fenntartjuk, illetve bemutatjuk az érdeklődők számára. Természetesen szívesen adunk bárkinek, elsősorban a Dél-Borsodban kertészkedőknek vetőmagot ezekből a fajtákból, illetve szívesen fogadunk bármilyen környékből származó vetőmagot!

Rátérve a paradicsom fajtabemutatóra, a résztvevők a helyszínen több, mint 30 fajta paradicsomot kóstolhattak meg. Ezek nagy része nem tájfajta, viszont bemutatásukkal jól lehet reprezentálni a mezőgazdasági sokféleség fontosságát. Idén több, mint 60 fajta termett a kertben, de sajnos az augusztus végi csapadékos időjárás nem kedvezett a paradicsomnak, így mindenféle növényvédelmi módszer alkalmazása nélkül "csak" a legellenállóbb 30-40 fajtát sikerült bemutatni.

Kiss Dorottya, az Egyesület vetőmagos projektfelelőse a rendezvény elején bemutatta a Magház Közösségi Hálózatot, amely országos civil hálózatként fogja össze azokat a hazai kezdeményezéseket, amelyek célja a mezőgazdasági sokféleség megőrzése.

A továbbiakban a paradicsomfajták bemutatása történt, amelyek nem csak az Egyesület háza tájáról kerültek ki, hanem a miskolci Öko Kertész Klub tagjai is bemutattak fajtákat, valamint az azokból készült termékeket (házi ketchup, ajvár stb.). A kérdések között felmerült, hogy érdemes-e permetezni a fajtákat, de ahogy később a kertből láttuk, mindenféle növényvédelem nélkül is lehet sokat termelni, mivel ha sokféle fajtát termeszt az ember, mindig lesz olyan amelyik sokat terem, még ha az évek között el is tér, hogy melyik fajta. Beszéltünk a fajták különböző felhasználásáról: a kemény héjúak, húsúak jobbak frissen fogyasztva, a lédúsak inkább befőzni. Vannak kicsik és ízesek, rendkívül ellenállóak, van külön tölteni való és aszalni való fajta. Van amelyik kiváló ketchupnak, van amelyik kicsit szőrös, de édes, van amelyik zölden fekete.

A kertben a paradicsomok mellett megtekintettünk más különleges növényeket is, mint a hazánkban kiskertekben ritkán termesztett tomatillo (mexikói földicseresznye), a perui földicseresznye, a luffatök, a yakon, a feketecsalán, vagy a méhbalzsam.

Később a magfogási praktikák is előkerültek, beszéltünk arról, hogy mire kell odafigyelni a paradicsomnál, vagy hogyan kell biztosan fajtaazonos magot gyűjteni a paprikákról. Sajnos arra nem volt idő, hogy minden kertben termesztett fajt végigbeszéljünk, de legközelebb erre is sor kerülhet!

Az eseményen a helyieken kívül vendégül láttuk a miskolci Öko Kertész Klub lelkes tagjait, valamint a mezőkövesdi Matyó Kertbarát Egyesület nagyon aktív, mindig lelkes tagjait. Nagyon örültünk a részvételüknek és reméljük jövőre is találkozunk, és még több paradicsomot, és belőlük készült terméket kóstolhatunk!